Asgari ücreti 55 gün sonra masaya yatırdı: Geçim sıkıntısını maaşların dışında her yerde aradı

AKP’ye yakınlığı ile bilinen HAK-İŞ Konfederasyonu Genel Başkanı Mahmut Arslan, emeklilikteki sorunun maaşlar değil prim kaçağı olduğunu ifade etmiş, asgari ücrette ise sorunun Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun yapısında olduğunu söylemişti.

TÜİK verilerine göre dahi enflasyon yıllık bazda yüzde 44,38 olarak gerçekleşirken emekli yüzde 15,75, asgari ücretli yüzde 30 zam aldı. Asgari ücret 22 bin 104 lira, en düşük emekli maaşı 14 bin 469 lira oldu.

TÜRK-İŞ 2025 yılı Ocak ayı açlık sınırını 22 bin 131 lira olarak açıkladı.

ASGARİ ÜCRETİ 55 GÜN SONRA MASAYA YATIRDI

HAK-İŞ Konfederasyonu, 7 milyondan fazla çalışanı, dolaylı olarak ise toplumun tamamını ilgilendiren asgari ücreti tüm yönleriyle masaya yatırmak için Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi işbirliğiyle 24 Şubat’ta “Hukuki, Ekonomik ve Sosyal Boyutuyla Asgari Ücret Sempozyumu” düzenleyeceğini duyurdu.

Sempozyuma katılan sosyal taraflar ve akademisyenler, “Hukuki boyutuyla asgari ücret”, “Ekonomik ve sosyal boyutuyla asgari ücret düzenlemeleri” ve “Asgari ücretin tespiti ve demokratik temsil” başlıklı oturumlarla, asgari ücret tüm yönleriyle ele alınacak.

GEÇİM SIKINTISINI MAAŞLARIN DIŞINDA HER YERDE ARADI

Mahmut Arslan, sempozyumla ilgili yaptığı açıklamada, minimum ücret olması gereken asgari ücretin zaman içerisinde geçim ücretine dönüştüğüne dikkati çekerek, Türkiye’de çalışanların yarısına yakının asgari ücret ya da asgari ücrete komşu ücretle çalıştığını söyledi.

Yüzde 30’luk artışla ilk aydan açlık sınırı altında kalan asgari ücretle ilgili “Geçim ücretine dönüştü” diyen Arslan bu kez de sorunu Tespit Komisyonu’nun yapısında aradı.

Arslan, şunları kaydetti:

“Sempozyumda, mevcut asgari ücret rakamı başta olmak üzere Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun antidemokratik yapısı, asgari ücretlilerin durumu ve asgari ücretin diğer ücretler üzerindeki etkisi gibi tüm başlıklar konunun sosyal tarafları ve akademisyenlerce tartışılacak.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun yapısında ciddi sorun var. 50 yıldır bu sorunu çözemedik. Komisyonda çalışanları temsil eden TÜRK-İŞ, bu yapının sağlıklı bir asgari ücret belirleyemeyeceğini ifade ederek çekildi. Artık bu konuda yeni bir döneme girildi. Düzenleyeceğimiz sempozyumda tüm bunları konuşacağız.”

Related Posts

Hatay’da orman yangını: Bin 800 civarında vatandaş tahliye edildi, yaklaşık 160 hane boşaltıldı, 60 hane de zarar gördü

Hatay’ın merkez Antakya ilçesinde orman yangını çıktı. Yangında bin 800 civarında vatandaş tahliye edildi, yaklaşık 160 hane boşaltıldı, 60 hane de zarar gördü

20 milyonluk rüşvet iddiasına ‘mesnetsiz’ açıklaması

Eski İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun yolsuzluk soruşturmasında ifade veren Halil Kurdu, iş adamı Mehmet Tatlıcı’dan 20 milyon TL rüşvet alındığını iddia etti. Rüşvetin, Beylikdüzü’ndeki bir arsanın üst irtifak hakkı karşılığında protokolle kamuya devredilmesi sürecinde verildiği öne sürüldü. Tatlıcı’nın avukatı Ayhan Duran, Halil Kurdu’nun iddialarının asılsız ve kişisel husumete dayandığını savundu.

Yunanistan’da Doğu Akdeniz korkusu: Türkiye ve Libya arasındaki anlaşma panik yarattı

Türkiye ve Libya arasındaki petrol araştırma anlaşmaları, Yunanistan’da paniğe neden oldu. Yunan basını, Türkiye ve Libya arasındaki girişimlere ilişkin “Atina hükümeti için üç bariz endişe kaynağı var” ifadesini kullandı. Öte yandan Atina hükümetinin, Doğu Akdeniz’de savaş gemileri konuşlandırdığı bildirildi.

260 kişi feci şekilde can vermişti! Uçak kazasında sabotaj ihtimali

Hindistan’ın Gujarat eyaletindeki Ahmedabad Havalimanı’ndan İngiltere Londra Gatwick Havalimanı’na gitmek üzere bu ayın başında havalanan Air India uçapı kalkıştan dakikalar sonra düşmüştü. Kazada, uçakta bulunan 241 kişi ve çarptığı sağlık …

Cemil Tugay’dan kurultay mesajı: ‘Siyasi Partiler Kanunu açık’

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, CHP’nin 38. Olağan Kurultayı ve 21. Olağanüstü Kurultayı’nın iptali istemiyle açılan davaya ilişkin, “Siyasi Partiler Kanunu açıktır, seçim mevzuatı ortadadır. Bu tür bir tartışmanın olması kabul edilebilir değildir, meşru değildir, hukuki değildir” ifadelerini kullandı.

120 dolara aldığı saat servete dönüştü! Sırrı faturasında yatıyor

Almanya’da 1960 yılında 120 dolara aldığı saatin değeri günümüzde servete dönüştü. 60’lı yıllardan bu yana sakladığı fatura değerini en az 30 bin dolar artırdı.