WhatsApp eşiği aştı! Katı kurallar geliyor

WhatsApp, AB’deki kullanıcı sayısını açıklayan şeffaflık raporunda, aylık ortalama 46.8 milyon kullanıcıya ulaştığını duyurdu. Bu rakam, DSA kapsamında VLOP olarak kabul edilmek için gerekli olan 45 milyon aktif kullanıcı eşiğini geçtiği anlamına geliyor. Bu statüye sahip olan platformlar, kurallara uyum sağlamak için dört aylık bir süre içinde gerekli düzenlemeleri yapmak zorunda. Ancak resmi uyum sürecinin ne zaman başlayacağına dair henüz net bir tarih açıklanmadı.

Euronews’te yer alan habere göre; DSA kapsamında VLOP statüsüne sahip platformlar, kullanıcı haklarını güçlendirmek, yasa dışı içeriklerin yayılmasını önlemek ve algoritmaların şeffaflığını sağlamakla yükümlü. WhatsApp’ın sahibi Meta’nın diğer platformları Facebook ve Instagram da bu listeye dahil ve şu anda Avrupa Komisyonu tarafından DSA’nın olası ihlalleri konusunda soruşturuluyor.

Öte yandan, Telegram şu an için VLOP statüsüne dahil değil. Belçika Dijital Hizmetler Koordinatörlüğü, Telegram’ın aylık kullanıcı sayısının henüz 45 milyon eşiğini geçmediğini belirtti. Ancak, AB’nin ortalama kullanıcı sayısının hesaplanmasına yönelik yeni bir yetki kanunu yayınlaması bekleniyor. Bu düzenlemenin Telegram’ın gelecekte VLOP statüsü kazanıp kazanmayacağını belirlemede etkili olabileceği düşünülüyor.

Telegram, AB merkezini Belçika’da kurdu ve şu anda düzenleyici otorite olan Belçika Posta ve Telekomünikasyon Enstitüsü (BIPT) tarafından denetleniyor. Platformun kurucusu Pavel Durov, 2024 yılına kadar dünya çapında 1 milyar kullanıcıya ulaşmayı beklediklerini açıkladı. Şu anda Telegram’ın 900 milyon aktif aylık kullanıcısı olduğu iddia ediliyor.

WhatsApp’ın VLOP statüsüne dahil edilmesiyle, Dijital Hizmetler Yasası’na tabi olan platform sayısı 26’ya yükseldi. Bu listede Google, Amazon, LinkedIn, Temu ve Shein gibi dev platformlar da yer alıyor. WhatsApp’ın bu yeni statüyle birlikte AB’nin katı regülasyonlarına nasıl uyum sağlayacağı merak konusu.

Related Posts

ChatGPT’ye çiçeği için sordu, aldığı cevapla şoke oldu! ‘En korkutucu şey’

ChatGPT’ye çiçeğinin sararan yapraklarıyla ilgili soru soran genç kadın, karşılığında başka bir kişiye ait özel bilgilerle dolu yanıt aldı. Sosyal medyada infial yaratan olay, yapay zekânın güvenliği ve veri gizliliği konusundaki endişeleri yeniden gündeme taşıdı.

Musk’ın kararları Tesla’yı vurmuştu… Protestolara maruz kalan şirketin yaptığı büyük stratejik hata

Elon Musk’ın devlet hizmetlerinde yaptığı benzeri görülmemiş kesintilere öfkelenen Amerikalıların, hoşnutsuzluklarını dile getirmek için Tesla galerilerini seçmesi Musk’ı fazlasıyla rahatsız etti. Geçtiğimiz günlerde X platformunda, ülke genelindeki Tesla Takedown gösterilerine atıfta bulunan Musk, “Bu paralı protestoları kim finanse ediyor ve organize ediyor?” şeklinde bir paylaşım yaptı. Ancak Musk için daha yerinde bir soru şu olabilir: “Galerilerimi gösteriler için bu kadar uygun hedefler haline getirecek şekilde kim inşa etti?” Çünkü cevabı Elon Musk’ın kendisi.

ABD, Google’ın reklam tekelini kırmak istiyor!

ABD Adalet Bakanlığı, Google’a karşı yürüttüğü tekel davasında yeni bir aşamaya geçti. Teknoloji devinden, reklam sektöründeki birçok varlığını satması isteniyor. Mahkemenin daha önceki kararında, Google’ın bu alandaki hakimiyetinin rekabete zarar …

WhatsApp’a yeni emojiler geliyor

WhatsApp’a yeni emojilerin geleceği ortaya çıktı. Yeni sebze, bayrak ve yorgunluk ifadesi de dahil olmak üzere 8 emoji yakında sunulacak.

Deepfake videolarını tespit etmek zorlaşıyor! Gerçekçi kalp atışları

Deepfake videoların gelişmiş saptama yöntemlerini yanıltabildiği ve her geçen gün daha gerçekçi hale geldiği tespit edildi.

iQOO Neo 10 için geri sayım: Batarya özellikleri ortaya çıktı!

iQOO, ürün yelpazesini genişletmek için çalışmalarına devam ediyor. Çinli marka bu kapsamda çok yakında Neo 10 modelini tanıtacak. Son gelişmeler, akıllı telefonun tanıtım öncesi önemli bir eşiği aştığını gözler önüne seriyor. İşte ayrıntılar! iQOO …