81 ilde uygulanacak: Çöpler artık para edecek

Çevre ve Ekonomiye Katkı Sağlayacak Olan Depozito Sistemi 2026 Yılında Türkiye Genelinde Uygulanacak

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, sistemin çevre dostu özelliklerinin yanı sıra ülke ekonomisine de katkı sunacağını dile getirdi. Depozito sistemi, büyük bir çevre atılımının yanı sıra her yıl 500 milyon avrodan fazla ekonomik katkı sunacak. Bu sistem, yeni yatırımların ve yeşil büyümenin önünü açacak dedi.

Bakan Kurum, Depozito İade Sistemi’nin 2026 yılının başında tüm Türkiye’de uygulanmaya başlanacağını duyurdu.

“TÜM TÜRKİYE’DE YAYGINLAŞTIRACAĞIZ”

Depozito İade Sistemi, pilot uygulamalardan elde edilen olumlu sonuçların ardından çeşitli illerde hayata geçirildi. Erzurum, Samsun, Mersin, Gaziantep, Konya ve İzmir’de uygulamanın başlatıldığını belirten Bakan Kurum, “Öncelikle 7 bölgemizde 7 il merkezinde kurulumu tamamlayacağız. Ardından tüm il ve ilçelerde makine kurulumlarını bitireceğiz. 25 milyar şişeden daha fazlasını kapsayacak şekilde sistemi tüm Türkiye’ye yaygınlaştıracağız,” şeklinde konuştu.

HEM DOĞAYA HEM EKONOMİYİ ETKİLEYECEK

Depozito İade Sistemi, sadece çevreyi korumakla kalmayacak, aynı zamanda ekonomik kalkınmayı da destekleyecek. DOA (Depozitosu Olan Ambalajlar) markası altında yürütülen uygulama ile vatandaşlar cam, metal ve plastik şişeleri özel makinelere teslim ederek, doğayı koruyacak ve teşvik bedeli kazanacak. Teşvikler, market veya kafe harcamalarında kullanılabileceği gibi başkalarına transfer edilebilecek.

SİSTEM İLK SAKARYA’DA TEST EDİLDİ

Türkiye Çevre Ajansı Başkanı Ferhat Pirinççi, Depozito İade Sistemi’nin Sakarya’da başarıyla test edildiğini belirtti. Pirinççi, “Yılda 25 milyardan fazla atığın tamamını geri dönüştürmek istiyoruz. Bu sistem, Türkiye’nin atık ithalatını da azaltacak,” ifadelerini kullandı. Ayrıca, çevre dostu uygulama yerli ve milli teknolojiyle geliştirildiği için dışa bağımlılığı azaltacak.

Related Posts

Dolar 18 ayın dibinde! Trump bir kez daha küresel piyasaları sarstı

ABD Başkanı Trump’ın ani tarife tehditleri ve Apple’a saldıran paylaşımları sonrası dolar 18 ayın dibini gördü. Altın ve bitcoin yüksek seyrederken, yatırımcı güveni yerle bir oldu. ABD piyasaları haftayı sert kayıplarla kapatırken, gözler şimdi Fed’in ve Beyaz Saray’ın vereceği yeni sinyallerde.

ABD’ye ihracatın durmasıyla birlikte yumurta fiyatları geriledi

Bir dönem 200 liraya kadar çıkan 30’lu yumurta kolisi, 125-130 liraya kadar geriledi. ABD ve Irak’a ihracatın durmasıyla iç piyasada arz artarken, havaların ısınmasıyla birlikte fiyatların daha da düşmesi bekleniyor.

Rekor kıran yumurta fiyatlarında bayram indirimi: Yüzde 50 düştü

Yumurta fiyatlarında beklenen düşüş gerçekleşti. 30’lu yumurta kolisi fiyatı 190-200 TL’den 125-130 TL’ye geriledi. İhracatın azalması ve arzın artmasıyla birlikte tüketiciler için sevindirici bir gelişme yaşandı.

Koç Üniversitesi anketi: Halkın yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 69

Koç Üniversitesi anketi: Halkın yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 69

İsrail’in varoluş ömrü bitti. İki yıl içinde olağanüstü şeylere tanık olabiliriz. Tarih intikamı ile döner. ABD ve Avrupa’nın artık İsrail’e ihtiyaca kalmadı. O düzen çoktan yıkıldı. Şimdi harita konuşma zamanı.

Avrupa’ya ne oldu da İsrail’e ardı ardına yaptırımlara başladı? Ticareti kesmekten, ekonomik ambargodan, büyükelçileri geri çağırmaktan, silah satışını durdurmaktan söz eder oldu. İspanya ve İrlanda gibi, Gazze ’deki soykırıma başından beri onurlu tavır koyan ülkelerin dışındakiler, önceki gün bir anda harekete geçti. Fransa, İngiltere, Norveç, İsveç, Hollanda ve diğerleri şaşırtıcı kararlar alıyor, Avrupa Birliği üst kurumuna r adikal kararlar alma çağrıları yapıyor. Ne o, Avrupa İsrail’i düşman

Bakan Şimşek’e Katar’da İmamoğlu sorusu: Net cevap veremedi

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Katar’daki ekonomi forumunda yatırımcı ilgisine dair değerlendirmelerde bulundu. Bloomberg muhabirinin İmamoğlu sorusu dikkat çekti. Şimşek, soruya doğrudan yanıt veremedi.