Doğurganlık Hızı Düşüyor

Türkiye’de Nüfus Artışı ile İlgili Değişimler Konuşuluyor

İstanbul Medeniyet Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Elyasa Koytak, Türkiye’deki nüfus artış hızının düşmesinin toplumsal dönüşümle ilişkili olduğuna dikkati çekerek, “Artık çocuk üretim değil, tüketim vesilesi olarak görülüyor.” dedi.

Türkiye’de doğurganlık hızındaki hızlı düşüş, ülkenin demografik yapısında köklü bir değişimi beraberinde getiriyor. TÜİK verilerine göre, doğurganlık hızı 2023 itibarıyla 1,48’e gerilerken, bu oran nüfusun kendini yenileme eşiği olan 2,1’in oldukça altında kalıyor.

Koytak, AA’nın “Bir Bakışta” podcastinde yaptığı değerlendirmede, bu düşüşün yalnızca Türkiye’ye özgü olmadığını ancak Türkiye’nin bu süreci “çok hızlı ve çok yeni” yaşadığını vurguladı.

Kentleşme, eğitim ve istihdama katılım gibi üç temel alanda yaşanan hızlı dönüşümün, doğurganlık hızındaki düşüşü tetiklediğini söyleyen Koytak, “Çocuğun aile içindeki anlamı, üretici güç olmaktan çıkıp tüketim kalemine dönüştü.” dedi.

Gençler ve Çocuk İsteği

Toplumda sıkça dile getirilen “gençler çocuk istemiyor” algısını eleştiren Koytak, gençlerin çocuk sahibi olmaya dair isteklerinde azalma değil, imkanlarında daralma olduğunu söyledi.

Koytak, “İmkan azaldı, eğitim ve iş güvencesi önce geliyor. Çocuk ikinci planda kalıyor.” dedi. Özellikle çocuğun, günümüzdeki azalan nüfuslarda ülkelerde, nüfus politikalarını belirleyen faktörlerden biri haline geldiğine de vurgu yapan Koytak.

“Klasik teşvikler yetersiz”

Nüfusun yaşlanması durumunda ekonomik ve sosyal birçok alanda sorunların ortaya çıkabileceğine değinen Koytak, emeklilik sistemlerinin zorlanacağını, iş gücü niteliğinin düşeceğini ve üretken nüfusun azalmasının risk oluşturacağını belirtti.

Koytak, “Az ama nitelikli nüfus da refah sağlayabilir ancak bunun için gençlere alan açmak gerekir.” ifadelerini kullandı.

Göçün nüfusu dengeleyici etkisine de dikkat çeken Koytak, “Göç, tarihte hep bir yenilenme aracı oldu. Türkiye bu süreci yönetecek kapasiteye sahip olmalı.” dedi.

Koytak, doğurganlık politikasında klasik teşviklerin yetersiz kaldığını vurgulayarak, “Çocuk sahibi olmayı sosyal hareketliliğin bir parçası haline getirmek gerekir.” önerisinde bulundu.

Related Posts

Bu hafta hepsi kazandırdı ama bir yatırım aracı en karlısı çıktı

Yatırımcılar finansal piyasalarda hareketleri yakından takip ederken bu haftanın en çok kazandıran yatırım aracı da merak ediliyor. Haftanın en çok kazandıran ve en fazla kaybettiren yatırım araçları açıklandı. BIST 100 ENDEKSİ Açıklanana göre, BIST …

Amasya’da Turizm Rakamları Açıklandı

Amasya’da 2023’ün ilk 6 ayında 120 bin konaklama, 233 bin müze ziyareti gerçekleşti.

Apple, nadir toprak elementlerine 500 milyon dolarlık yatırım yapacak

ABD’li teknoloji devlerinden Apple, ABD’deki tedarik zincirini 500 milyon dolarlık nadir toprak mıknatısı yatırımıyla genişleteceğini bildirdi.

Ünlü ketçap -mayonez markasından ayrılma kararı

Dünyanın önde gelen gıda üreticilerinden Kraft Heinz, şirket yapısında köklü bir değişikliğe gitmeyi değerlendiriyor. Reuters’ın ulaştığı kaynaklara göre, şirket, birçok tanınmış Kraft markasını bünyesinde barındıran market ürünleri birimini ayrı bir …

İslam Memiş tarih verdi ve uyardı: O gün işlem yapanlar ciddi zarar görebilir

Yatırımcılar için geri sayım başladı. İslam Memiş, 15 Temmuz’a dikkat çekerek “gram altın 4.300 TL altı son şans” dedi. Dolar tarafında ise sürpriz bir geri çekilme beklentisi paylaştı. Yatırımcılara Salı günü uyarısı Altın ve para piyasaları …

Milletvekili Mustafa Adıgüzel: Mecliste Fındık İçin 5 Önerge Verdik, 4’ü CHP’den

ALİ YAZAN ORDU/ YENİÇAĞ CHP Ordu Milletvekili Dr. Mustafa Adıgüzel, katıldığı bir televizyon programında, fındık sektöründe Ferrero’ya karşı yürütülen mahkeme süreci ve Rekabet Kurumu’na yönelik başlatılan işlemleri ayrıntılı bir şekilde anlattı. Üç …