Adab-ı Muaşeret Çalıştayı Düzenlendi

İstanbul’da “Adab-ı Muaşeret Çalıştayı” Düzenlendi

Birlik Vakfı ve İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü Öğretmen Akademileri iş birliğiyle, İstanbul Türkçesiyle iletişim becerilerine sahip öğrencilerin yetişmesini hedefleyen “Adab-ı Muaşeret Çalıştayı” düzenlendi.

Okullarda “nezaket, zarafet, hitabet ve adab-ı muaşeret” konularını ele alan atölye, seminer ve drama oyunları gibi etkinliklere hazırlık amacıyla gerçekleştirilen çalıştaya akademisyenler, öğretmenler, sivil toplum kuruluşları ve bilim insanları katıldı.

Projenin koordinatörü Hasan Kocaboğa, yaptığı konuşmada, nezaket, zarafet, hitabet ve adab-ı muaşereti İstanbul okullarının gündemine taşıyarak, nitelikli ve erdemli gençlerin yetişmesini amaçladıklarını belirtti.

Kocaboğa, her hafta farklı konuların ele alınacağı ve toplam 36 temanın işleneceği çalışmada, hitap etme, dinleme, tokalaşma, büyükler, öğretmenler, komşular, sanal ve dijital iletişimde, törenlerde, telefon konuşmalarında, toplu taşıma araçlarında ve düşünce ile fikirde adab-ı muaşeret konularının işleneceğini açıkladı.

Uzmanlar Görüşlerini Paylaştı

Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Doğan, gerçek rollerin sokaktaki insanlar tarafından sergilenmesi durumunda çocukların nasıl davranmaları gerektiğini öğreneceklerini vurguladı. Sosyal öğrenmeyle birçok davranışın öğrenildiğine dikkat çeken Doğan, adab-ı muaşeret kurallarının öncelikle bireylerin kendi davranışlarıyla başladığını ifade etti.

İbn Haldun Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sefa Bulut, adab-ı muaşeret kurallarının her yaş grubunu ilgilendiren önemli bir konu olduğunu belirtirken, toplum içindeki kopukluk hissine de değindi. Bulut, erken yaşlarda bu davranışların öğrenilmesi gerektiğini ve yetişkinlerin de bu konuda örnek olması gerektiğini vurguladı.

Uşak Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İdris Kabalcı, Çin’de adab-ı muaşeret kurallarının yaygın bir şekilde uygulandığına dikkat çekerek, toplum içindeki saygı ve nezaketin önemine vurgu yaptı.

Öğrencilerin İstanbul Türkçesi ile iletişim becerilerine sahip olmalarını hedefleyen “İstanbul Yüzyılı Maarif Modeli” projesi, adab-ı muaşeret ilkelerine riayet eden bireylerin yetişmesini amaçlıyor. Proje kapsamında sosyal ve eğitim hayatlarındaki örneklerin paylaşılması ve öğrencilere rol model olacak öğretmenlerin ve velilerin desteği hedeflenmektedir.

Related Posts

Camide uyuşturucu içerken uyaran müezzini bıçakladı; olay anı kamerada

Mersin’de cami avlusunda uyuşturucu kullandığı için kendisini uyaran din görevlisini bacağından bıçaklayarak yaralayan şüpheli gözaltına alındı. Olay anı kameralara yansıdı.

Trump’tan ‘Epstein’ tepkisi

ABD Başkanı Donald Trump, kız çocuklarına cinsel istismar ve fuhuş ağı oluşturma suçlamalarıyla yargılanırken hapiste ölü bulunan milyarder Jeffrey Epstein dosyalarını önceki Demokrat yönetimlerin yarattığını öne sürerek, halen gündemde tutulmasından rahatsızlığını dile getirdi.

Rusya’dan Ukrayna’ya 623 İHA ve füze!

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Rus ordusunun ülkesine 26 adet seyir füzesi ve 597 insansız hava aracıyla (İHA) saldırı gerçekleştirdiğini bildirdi.

Acil yardım hattı çöktü! Aramayın çağrısı yapıldı

ABD’nin Pensilvanya eyaletinde 911 hattı çöktü, milyonlarca kişi acil durumlara karşı savunmasız kaldı. Yetkililer, vatandaşlara panik yapmadan alternatif hatları kullanma çağrısı yaptı.

Seyir halindeki saman yüklü TIR alev topuna döndü

Mardin’in Kızıltepe ilçesinde seyir halindeyken alev alan saman yüklü TIR, yangında kullanılamaz hale geldi.

Hafta tatilinde çalışanı korkutan gelişme

İş Kanununa tabi çalışanlar için haftada bir gün izin zorunlu tutulmakta. Buna karşın TBMM’de kabul edilen kanun ile turizm işçilerinin haftalık izin hakları ise 11 günde 1 olacak şekilde değiştirildi. Söz konusu düzenlemenin yakın gelecekte inşaat ve birçok sektör çalışanlarına da yansıyabileceği belirtilirken, işçiler ise yaşanan hak kaybına tepki gösteriyor.