Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Katar Ekonomi Forumu’nda Soruları Yanıtladı
Türkiye’nin Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Katar’ın başkenti Doha’da gerçekleştirilen Katar Ekonomi Forumu’nda basın mensuplarının sorularını cevapladı. Özellikle Bloomberg’den Stephanie Flanders’ın, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanması konusuna atıfta bulunarak piyasalardaki dalgalanmalara vurgu yapması dikkat çekiciydi.
Bakan Şimşek, dün Doha’da düzenlenen Katar Ekonomi Forumu’na katıldı ve “Küresel Büyüme ve Jeoekonomi” başlıklı oturumda konuşma yaptı. Türkiye ekonomisindeki son gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulunan Şimşek, forumda Bloomberg’in ekonomi ve politika bölümünün başkanı Stephanie Flanders’ın sorusuyla karşılaştı.
İmamoğlu Sorusuna Net Bir Yanıt Vermedi
Panelde Şimşek’e PKK’nın tasfiye süreci ve ABD Başkanı Donald Trump dönemindeki Orta Doğu’daki ekonomik değişimlerle ilgili sorular yöneltilirken, en dikkat çeken anlardan biri Flanders’ın 19 Mart olayları ve Ekrem İmamoğlu ile ilgili gelişmelere dikkat çektiği sorusuydu.
Flanders, Şimşek’e yöneltilen soruda, “Yabancı yatırımcılar, PKK’nın tasfiye sürecine olumlu yaklaşacaklardır. Ancak Mart ayındaki gelişmeleri hala hatırlıyorlar. Özellikle İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı İmamoğlu’nun gözaltına alınmasının ardından kurda ciddi bir düşüş yaşandı ve yatırımcılar endişeliydi” şeklinde ifadeler kullandı. Şimşek ise bu soruya şu şekilde cevap verdi:
“Evet, kur düşüşü yaşadı ancak şu anda hala yüksek faiz oranları geçerli. Yatırımcılar halen Türkiye’ye geri dönmekte tereddüt ediyorlar.
Öncelikle belirtmeliyim ki, üç yıllık bir program hayata geçirdik. Bu program etkili ve olumlu sonuçlar veriyor.
Enflasyon hala yüksek olsa da son 40 ayın en düşük seviyesine geriledi. Döviz rezervleri ise son iki haftada toparlandı. Bu iyileşmeler var.
Yatırımcılar geri dönüş yapıyor. Faizler düşüyor. Risk primimiz olan CDS ise 90 baz puan geriledi.
Son birkaç haftada yatırımcı duyarlılığında iyileşme gözlemliyoruz. Finansal piyasalara da yansıyor bu durum.
Ancak bu iyileşme genellikle sıcak para tarafından oluyor. Uzun vadeli yatırımlar konusunda net bir tablo yok henüz. Genelde uzun vadeli yatırımlar daha güvenli görülür.
Programımız zaten sıcak para üzerine değil. Ancak doğrudan yabancı yatırımlar son 12 ayda arttı.
Türkiye büyük bir ekonomi, sağlam altyapısı var. Yetenekli insan kaynağı mevcut. Bölgesel entegrasyon açısından da stratejik bir konumda bulunuyoruz.”