BM’den dikkat çeken insani gelişmişlik raporu: Dünya son 35 yılın en düşük seviyesinde

2024 Yılı İnsani Gelişme Raporu: Küresel İlerleme Durağanlık Gösteriyor

2024 yılına dair verileri içeren son rapor, 2020-2021 döneminde yaşanan küresel krizlerin ardından beklenen toparlanmanın gerçekleşmediğini ortaya koyuyor. UNDP analizlerine göre, dünya çapında insani gelişme endeksindeki ilerleme tahmin edilenden daha düşük seviyede kaldı.

Rapor, belirtilen kriz yıllarından farklı olarak, bu yıl küresel insani gelişimde beklenen artışın son 30 yılın en düşük seviyesinde gerçekleştiğini gösteriyor.

Raporda vurgulanan noktalardan biri, zengin ve fakir ülkeler arasındaki eşitsizliklerin derinleşmeye devam etmesi. Küresel baskılar nedeniyle gelişme konusundaki geleneksel yöntemlerin daraldığı ve uzun süredir devam eden ilerleme durgunluğunu aşabilmek için “kararlı adımların atılması” gerekliliği vurgulanıyor.

UNDP Başkanı: “İlerleme Açısından Büyük Tehlike”

Raporda yer alan UNDP Başkanı Achim Steiner, “Uzun yıllardır 2030’a kadar dünya çapında yüksek bir insani gelişme seviyesine doğru ilerliyorduk ancak bu yavaşlama, küresel ilerleme için büyük bir tehdit oluşturuyor.” açıklamasını yapıyor. Steiner, 2024’te bu düşük ilerleme hızının devam etmesi halinde 2030 hedefinin ciddi şekilde ertelenebileceğini belirtiyor.

Rapora göre, düşük ve yüksek insani gelişme endeksine sahip ülkeler arasındaki eşitsizlikler son dört yılda artmaya devam ediyor. Bu durum, zengin ve fakir uluslar arasındaki eşitsizlikleri azaltma hedefinin aksine ilerliyor.

En düşük insani gelişme endeksine sahip ülkeler, gelişme konusunda büyük zorluklarla karşı karşıya kalırken artan ticaret gerginlikleri, kötüleşen borç krizi ve istihdam yaratmayan sanayileşme bu zorlukları derinleştiriyor.

Yapay Zekaya Bakış

Raporda, insanların yapay zekaya dair umut dolu ancak gerçekçi bir bakış açısına sahip olduklarını gösteren yeni bir anket sonuçları da yer alıyor. Ankete katılanların yarısı, yapay zekanın otomasyona olanak sağlayarak istihdamı olumlu etkileyeceğini düşünürken yüzde 13’ü iş kaybı endişesi taşıyor.

Raporda, yapay zekaya insan odaklı bir yaklaşımın benimsenmesi gerektiği savunuluyor. Anket sonuçları, dünya genelinde insanların bu tür bir değişikliğe hazır olduğunu gösteriyor.

Üç Kritik Alan

Raporda, eyleme geçilmesi gereken üç önemli alan şöyle sıralanıyor: insanların yapay zeka ile iş birliği yapacağı bir ekonomi oluşturulması, yapay zekanın yaşam döngüsünde insan iradesinin etkili olması ve eğitim ile sağlık sistemlerinin modern ihtiyaçlara uygun şekilde güncellenmesi.

Türkiye’nin İnsani Gelişme Durumu

2023’e ait insani gelişmişlik endeksi sıralamasına göre, Türkiye “çok yüksek insani gelişme” kategorisindeki yerini korudu. 2023 verilerine göre, Türkiye’nin insani gelişmişlik endeksi değeri yüzde 42,6 oranında artarak olumlu bir seyir izledi.

Doğumda beklenen yaşam süresinde artış, beklenen eğitim süresinde yükselme ve gayrisafi milli hasıladaki artış, Türkiye’nin insani gelişiminde olumlu bir ivme oluşturdu.

Related Posts

Hafta tatilinde çalışanı korkutan gelişme

İş Kanununa tabi çalışanlar için haftada bir gün izin zorunlu tutulmakta. Buna karşın TBMM’de kabul edilen kanun ile turizm işçilerinin haftalık izin hakları ise 11 günde 1 olacak şekilde değiştirildi. Söz konusu düzenlemenin yakın gelecekte inşaat ve birçok sektör çalışanlarına da yansıyabileceği belirtilirken, işçiler ise yaşanan hak kaybına tepki gösteriyor.

Liderlerden kritik temaslar

Bölgesel krizlerin gölgesinde, Güney Kafkasya ve Körfez’de diplomasi trafiği hız kazandı.

Rusya: ABD ekonomiyi siyasi silaha çevirdi

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, ABD’nin ticari ve ekonomik araçları siyasi baskı unsuru olarak kullanmaya devam ettiğini belirterek, “Bu çizgi, uluslararası ekonomik işbirliği mimarisinin bozulmasına yol açıyor.” dedi.

Rusya’dan Ukrayna’ya en yoğun saldırı

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rus ordusunun Ukrayna’ya gece boyu 728 drone ve 13 füze ateşleyerek savaşın başından bu yana en yoğun saldırıyı gerçekleştirdiğini duyurdu. Zelenskiy sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Rus ordusunun …

Bilim insanlarından ürküten keşif: Eriyen buzlar yanardağları tetikliyor

Küresel ısınmanın yol açtığı buzul erimesi, yalnızca deniz seviyesini değil, yer altındaki magma odalarını da etkiliyor. University of Wisconsin–Madison’dan Pablo Moreno-Yaeger’in öncülüğünde yürütülen ve Prag’daki Goldschmidt Konferansı’nda sunulan …

Adalet Bakanı Tunç’tan ‘Grok’ açıklaması

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca sosyal medya platformu X’in yapay zeka uygulaması “Grok” programıyla ilgili başlatılan soruşturmaya ilişkin “Eğer bir yapay zeka paylaşımını bulunduran, barındıran bir yer sağlayıcı varsa, X platformu, YouTube ve diğer platformlar var, bunlar bu içeriği barındırıyorsa, bunun yapay zekadan geldiği şeklinde kanuni muafiyet söz konusu olmaz.” dedi.