Tapu harcını az ödemek isteyen alıcı ve satıcı, evin satış fiyatını gerçekte olan satış değerinin oldukça altında göstererek ödeyecekleri harç bedelini de büyük oranda düşürebiliyor.
Satılacak dairenin bulunduğu ilçe sınırlarına göre belirlenen minimum metrekare değeri, dairenin ilçe sınırlarında yer aldığı belediye tarafından ilan edilmekte. Gayrimenkul ticareti esnasında satılacak evin rayiç bedeli yerine belediyenin belirlediği minimum rakamı göstererek tapu harç bedelini az ödemek ise vatandaşların sıklıkla başvurduğu bir yöntem olmaya devam ediyor.
Ancak söz konusu yöntem, ilk aşamada cazip gözüküyor olsa da gayrimenkulün değerini daha az göstererek masraftan kaçınmak isteyenler bakanlık radarına yakalanabiliyor.
Usulsüzlüğe konu olan satış hakkında başlatılan incelemenin tamamlanmasıyla birlikte, eksik ödenen tapu harcı tutarı ve bu tutarın yüzde 25’i ceza olarak alınıyor.
HEM PARANIZDAN HEM ZAMANINIZDAN OLMAYIN…
Konut sahibi olmak isteyen vatandaşlar, bütçesine uygun bir ev bulduklarında tüm birikimlerini bu eve bağlayıp, emlakçı ve tapu masrafı gibi giderleri en düşük seviyede tutmanın yollarını aramakta.
Bu nedenle ortaya çıkacak tapu masrafını düşürmek isteyen alıcı ve satıcı, gayrimenkulün gerçek değerini eksik şekilde bildiriyor. Ancak bu yola başvurmadan önce iki kez düşünmenizde fayda var. Söz konusu usulsüzlüğü tercih eden alıcı ve satıcıya ayrı ayrı ceza kesilmekte.
DEVLET YAPILANI “DOLANDIRICILIK” OLARAK NİTELENDİRİYOR
Gayrimenkullerin alım-satım işlemleri için tapuda hizmet bedeli adı altında tapu harcının ödenmesi gerekiyor. Tapu harcı hem alıcıdan hem de satıcıdan ayrı ayrı tahsil edilmekte.
Alıcı ve satıcıdan ayrı ayrı yüzde 2 oranında tahsil edilen tapu harcı, toplamda satış bedelinin yüzde 4’ü oranında tahsil ediliyor.
Ev alıp satarken ödenmesi gereken tapu harcı bedeli gayrimenkulün satış bedeli üzerinden hesaplanıyor. Yani evin fiyatı ne kadar yüksek olursa ödenmesi gereken tapu harcı bedeli de o kadar artıyor.