CHP’den imar barışı çıkışı: Derhal vazgeçilmeli

CHP Adana Milletvekili, Müzeyyen Şevkin 6 Şubat depremlerinin ikinci yıl dönümünün gelmesiyle TBMM’de gündem dışı söz alarak, depremle ilgili açıklamalarda bulundu.

2 yıl önce yaşanan deprem felaketinden AKP’yi sorumlu tutan Şevkin, imar barışı ve affına tepki gösteren ifadelere yer verdi.

53 BİN 557 VATANDAŞIMIZI KAYBETTİK

CHP Adana Milletvekili Müzeyyen Şevkin TBMM Genel Kurulu’nda 6 Şubat depremlerine ilişkin gündem dışı söz aldı. Şevkin, “Depremin ikinci yılında yine aynı şeyleri konuşmaya devam ediyoruz. Resmi rakamlara göre 53 bin 557 vatandaşımızı kaybettik ve 120 bin kilometre alana tesir eden bir depremle karşı karşıya kaldı bölgemiz. 6 milyondan fazla insan doğrudan etkilendi, binlerce engelli insan oluştu deprem sonrasında ve 36 bin 932 binanın yıkıldığı açıklanan depremin üzerinden iki yıl geçti, ders aldık mı?” dedi.

Şevkin, “Deprem sonrası önlem almaya dönük ve deprem sonrası yara sarmaya dönük önlemler yeterli değildir. Yıllardır toplamakta olduğumuz yaklaşık 100 milyar liraya yaklaşan Özel İletişim Vergisini kentleri dirençli hale getirmek için kullanmadık. Sayın İçişleri Bakanının açıklamasına göre, 133 milyar 236 milyon yurt dışından yardım geldi, bunların ne kadarını deprem bölgesine kullandık bunu buradan sorgulamak isterim” diye konuştu.

“YÜZDE 75’İ RUHSATSIZ OLAN YAPI STOKU VAR”

“Türkiye’de 20 milyondan fazla hasarlı olacak, yüzde 75’i ruhsatsız olan yapı stoku var, yüzde 60’tan fazlası 20 yaş üzeri konutlardan oluşuyor ve yüzde 50’ye yakını oturulmaz durumda. Depremden önce defalarca uyardık, ülkemizde 25 il, 80’i aşkın ilçe ve 502 köy, mahalle aktif fay zonu üzerinde bulunuyor.

Bayraklı depremi sonrası kurulan komisyonda 500 sayfalık rapor hazırladık, “Fay zonu yasası çıkmalıdır” dedik, kanun teklifi çıkardık ortaya ama sizlerin oylarıyla reddedildi. Yine, 11 ilimizi vuran deprem sonrası bin sayfa için aylarca uğraştık, hayata geçen afet öncesi tedbirlere dönük yasalar hala çıkarılmıyor.

İnsanlar hala konteynerlerde; yazın sıcakta, kışın soğukta; altyapı yetersiz, gıdaya erişim yetersiz, hijyen yetersiz ve sağlık sorunlarıyla karşı karşıya kalmış durumdalar. İnsanlar enkazın altında üç gün kurtarılmayı beklerken öldüler.

Pek çok insan kurtarılabilecekken kurtarma ekipleri geç gitti. Komisyon raporunda da söyledik depremin toplam maliyeti ülkeye 2 trilyon 853 milyar 300 milyon olarak hesaplanmıştır. Önlem almak daha ucuz değil mi? Ama biz ne yapıyoruz, maalesef, önlem almak yerine deprem sonrası yara sarma politikası uyguluyoruz.

“KENTSEL DÖNÜŞÜM YERİNE GETİRİLMELİ, YAPI DENETİMİ SAĞLANMALI”

Yıllardır söylüyoruz, 7269 sayılı Afet Yasası 66 yıllık bir yasa, günümüz koşullarına uydurulması gerekiyor. Alınacak tüm önlemler, mühendislik yapıları, malzeme, yerleşilen zemin birimi, fay zonundan uzaklaşma gibi tüm önlemleri almamız gerekiyor.

Anayasada devletin sorumlulukları mutlaka tanımlanmalı, imar barışı ve affından derhal vazgeçilmeli, kentsel dönüşüm yerine getirilmeli, yapı denetimi sağlanmalı ama bu olayları “kader planı” ya da “fıtrat” olarak nitelendiren bu yönetim biçiminin tezahürüdür bu yaşadıklarımız. Olaylar ve sonrasında yaşananlar ülke yönetiminin politik tercihlerinin sonucudur arkadaşlar; ölümler, kayıplar kader değildir.

Beka sorunu aranıyorsa işte, deprem bir beka sorunudur, İstanbul’da beklenen deprem beka sorunudur. Afet için sorumlu da aranıyorsa Türkiye’yi yirmi üç yıldır yöneten Adalet ve Kalkınma Partisi bu ülkenin başına gelmiş en büyük afettir, en büyük felakettir diyorum, bunu da dikkatlerinize sunuyorum. Ülke hala depreme hazır değil.”

Related Posts

Hafta tatilinde çalışanı korkutan gelişme

İş Kanununa tabi çalışanlar için haftada bir gün izin zorunlu tutulmakta. Buna karşın TBMM’de kabul edilen kanun ile turizm işçilerinin haftalık izin hakları ise 11 günde 1 olacak şekilde değiştirildi. Söz konusu düzenlemenin yakın gelecekte inşaat ve birçok sektör çalışanlarına da yansıyabileceği belirtilirken, işçiler ise yaşanan hak kaybına tepki gösteriyor.

Liderlerden kritik temaslar

Bölgesel krizlerin gölgesinde, Güney Kafkasya ve Körfez’de diplomasi trafiği hız kazandı.

Rusya: ABD ekonomiyi siyasi silaha çevirdi

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, ABD’nin ticari ve ekonomik araçları siyasi baskı unsuru olarak kullanmaya devam ettiğini belirterek, “Bu çizgi, uluslararası ekonomik işbirliği mimarisinin bozulmasına yol açıyor.” dedi.

Rusya’dan Ukrayna’ya en yoğun saldırı

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rus ordusunun Ukrayna’ya gece boyu 728 drone ve 13 füze ateşleyerek savaşın başından bu yana en yoğun saldırıyı gerçekleştirdiğini duyurdu. Zelenskiy sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Rus ordusunun …

Bilim insanlarından ürküten keşif: Eriyen buzlar yanardağları tetikliyor

Küresel ısınmanın yol açtığı buzul erimesi, yalnızca deniz seviyesini değil, yer altındaki magma odalarını da etkiliyor. University of Wisconsin–Madison’dan Pablo Moreno-Yaeger’in öncülüğünde yürütülen ve Prag’daki Goldschmidt Konferansı’nda sunulan …

Adalet Bakanı Tunç’tan ‘Grok’ açıklaması

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca sosyal medya platformu X’in yapay zeka uygulaması “Grok” programıyla ilgili başlatılan soruşturmaya ilişkin “Eğer bir yapay zeka paylaşımını bulunduran, barındıran bir yer sağlayıcı varsa, X platformu, YouTube ve diğer platformlar var, bunlar bu içeriği barındırıyorsa, bunun yapay zekadan geldiği şeklinde kanuni muafiyet söz konusu olmaz.” dedi.