Dilek Ekmekçi’ye 1 yıl 13 ay ceza ve tahliye

152 gündür cezaevinde bulunan Ceza hukuku uzmanı avukat Dr. Dilek Ekmekçi’nin, Sinan Ateş cinayetiyle ilgili MHP ve Ülkü Ocakları yöneticiler hakkında suç duyurusunda bulunmasının sonrasında sosyal medya paylaşımları delil olarak kabul edilerek ‘silahlı terör örgütüne üye olmak’ suçlamasıyla yargılandığı dava İstanbul 24. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Tutuklu yargılanan Ekmekçi, jandarma eşliğinde salona getirilirken duruşmayı İstanbul Barosu İnsan Hakları komisyonundan gözlemciler ve baro yönetiminden çok sayıda avukat da izledi. Mahkeme başkanı Şenol Kartal, savcıya tutuklulukla ilgili mütalaasını sordu. Savcı ise Ekmekçi’nin tutukluluğunun devamına yönelik karar verilmesini istedi.

MÜTALAADA SUÇ VASFI DEĞİŞTİ

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın celse arasında açıklanan mütalaasında, iddianamede Ekmekçi’ye yöneltilen ‘silahlı terör örgütüne üye olmak’ suçlamasına ilişkin iddialar tekrarlandı. Ekmekçi hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na sunulan Kerim Altıay imzalı ihbar dilekçesine yer verilen mütalaada, Ekmekçi’nin, iddiaları dile getirmek için ‘FETÖ’ye müzahir gazetecilerin’ programlarına katıldığı ileri sürüldü.

Mütaalada, Hazine ve Maliye Bakanlığı Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanlığı tarafından yapılan incelemede Ekmekçi aleyhinde bit tespitin bulunamadığına yer verilirken İstanbul Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’nün güncel havuz araştırma tutanağına göre de Ekmekçi aleyhine bir tespit yapılmadı. Mütalaada, Ekmekçi’nin özellikle gazeteci Cevheri Güven’in videoları öncesinde toplumu videolara hazırlama, videolarda bahsedilen kamu görevlilerini hedef göstererek ifşa etme ve ilgili videoların gündemde tutulması gibi bir misyonu üstlendiği iddia edildi.

Bold Medya, TR724 TV gibi YouTube kanallarında ve haber sitelerinde “örgütün çıkar ve amaçları doğrultusunda devlete ve kamu görevlilerine yönelik manipülatif paylaşımlarda bulunduğu” ileri sürülen Ekmekçi’nin Türk Ceza Kanunu’nun 220/7. maddesinde düzenlenen “örgüt içerisindeki hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte bilerek ve isteyerek örgüte yardım etme” suçundan cezalandırılması talep edildi.

EKMEKÇİ’NİN SAVUNMASI

Esas hakkındaki mütalaayla ilgili savunması sorulan Ekmekçi, mütalaanın iddianameden kopyalandığını ifade ederek yargılama aşamasında dile getirdikleri hiçbir şeyin yer almadığını belirtti.

Paylaşmadığı tweetlerin cımbızlandığını, yayınların hepsine yer verilmediğini söyleyen Ekmekçi, dosyada delil olmadığı gibi sundukları delillerin de dosyada olmadığını kaydetti. Ekmekçi, kendisinden şikâyetçi olan Kerim Altıay’ın da şüpheli olduğu dosyaların getirilmediğini ifade ederek Altıay’ın Fuat Avni ve Emre Uslu gibi sosyal medya hesaplarını takip ettiğini ve paylaşımlarını beğendiğini iletti.

Suçlama konusu yapılan yayınların dosyada yalnızca hatalı YouTube transkriptlerinin olduğunu belirten Ekmekçi, yayınların içeriğine dair bilgiler vererek uğradığı kumpası yayınlayabilecek basın ve yayın kuruluşu bulmakta zorlandığını da aktardı.

Ekmekçi, devlet yurtlarında yetişen genç kadınların bürokratlarla fuhuşa zorlanmasına ilişkin iddialarını dile getirerek bu kişilerin Ayhan Bora Kaplan davasında da sanık olduğunu söyledi. FETÖ’nün fuhuş yapılanmasıyla ilgili suç duyurusunu konu alan haberlerden örnekler gösteren Ekmekçi, bu durumda FETÖ’yle suçlanmasının nasıl mümkün olabildiğini sordu.

Savunmasında, “Geçen celse tahliye edilmedim, itirazlarımız da reddedildi. Yılbaşını annemle geçirmek isterdim. Biyolojik annem cinayete kurban gittiği için dünya gözüyle göremedim, ama olaylar evlat edinen ailemden uzak düşmeme sebep olacak bir kumpasa döndü. Beraatimi ve tahliyemi talep ediyorum.” ifadelerini kullanan Ekmekçi, “Takipsizlik verilmesi gereken bir dosyada beş aydır tutukluyum. Gözlem altına alma gibi kumpaslarla uğraşıyorum. Bu kumpasların mağduruyum. Doğduğum günden beri mağdurum, ama bu süreçte beni evlat edinen annem de mağdur oldu. Beraatimi ve adli kontrol hükümleri uygulanmaksızın tahliyemi talep ediyorum” ifadelerini kaydetti.

Mahkeme, oybirliğiyle “örgüte yardım etme” suçundan 1 yıl 13 ay hapis cezası vererek hükümle birlikte tahliyesine hükmetti. Ekmekçi hakkında yurtdışına çıkış yasağı uygulanacak.

Related Posts

Hatay’da orman yangını: Bin 800 civarında vatandaş tahliye edildi, yaklaşık 160 hane boşaltıldı, 60 hane de zarar gördü

Hatay’ın merkez Antakya ilçesinde orman yangını çıktı. Yangında bin 800 civarında vatandaş tahliye edildi, yaklaşık 160 hane boşaltıldı, 60 hane de zarar gördü

20 milyonluk rüşvet iddiasına ‘mesnetsiz’ açıklaması

Eski İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun yolsuzluk soruşturmasında ifade veren Halil Kurdu, iş adamı Mehmet Tatlıcı’dan 20 milyon TL rüşvet alındığını iddia etti. Rüşvetin, Beylikdüzü’ndeki bir arsanın üst irtifak hakkı karşılığında protokolle kamuya devredilmesi sürecinde verildiği öne sürüldü. Tatlıcı’nın avukatı Ayhan Duran, Halil Kurdu’nun iddialarının asılsız ve kişisel husumete dayandığını savundu.

Yunanistan’da Doğu Akdeniz korkusu: Türkiye ve Libya arasındaki anlaşma panik yarattı

Türkiye ve Libya arasındaki petrol araştırma anlaşmaları, Yunanistan’da paniğe neden oldu. Yunan basını, Türkiye ve Libya arasındaki girişimlere ilişkin “Atina hükümeti için üç bariz endişe kaynağı var” ifadesini kullandı. Öte yandan Atina hükümetinin, Doğu Akdeniz’de savaş gemileri konuşlandırdığı bildirildi.

260 kişi feci şekilde can vermişti! Uçak kazasında sabotaj ihtimali

Hindistan’ın Gujarat eyaletindeki Ahmedabad Havalimanı’ndan İngiltere Londra Gatwick Havalimanı’na gitmek üzere bu ayın başında havalanan Air India uçapı kalkıştan dakikalar sonra düşmüştü. Kazada, uçakta bulunan 241 kişi ve çarptığı sağlık …

Cemil Tugay’dan kurultay mesajı: ‘Siyasi Partiler Kanunu açık’

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, CHP’nin 38. Olağan Kurultayı ve 21. Olağanüstü Kurultayı’nın iptali istemiyle açılan davaya ilişkin, “Siyasi Partiler Kanunu açıktır, seçim mevzuatı ortadadır. Bu tür bir tartışmanın olması kabul edilebilir değildir, meşru değildir, hukuki değildir” ifadelerini kullandı.

120 dolara aldığı saat servete dönüştü! Sırrı faturasında yatıyor

Almanya’da 1960 yılında 120 dolara aldığı saatin değeri günümüzde servete dönüştü. 60’lı yıllardan bu yana sakladığı fatura değerini en az 30 bin dolar artırdı.