Eylem Tok ve Timur Cihantimur Türkiye’ye iadesinde yeni gelişme! 28 günlük ek süre tanındı

Eylem Tok’un avukatı Jennifer M. Herrmann, müvekkilinin iadesinin durdurulması için mahkemeye başvurdu. Bu başvurunun ardından davaya bakan savcı Kristen Kearney, mahkemeye sunduğu dilekçede ABD hükümetinin sürece dair tutumunu açıkladı.

Savcı Kearney, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın, mahkemenin onayına rağmen Tok ve oğlunun Türkiye’ye teslim edilmesine yönelik bir emir çıkmayacağını ve 28 gün boyunca iade işleminin gerçekleşmeyeceğini bildirdi. Bu süreçte, Tok ve Cihantimur’un hukuki itiraz haklarını kullanmalarına fırsat tanınacağı ifade edildi.

HABEAS BAŞVURUSU YAPILIRSA İADE SÜRECİ DURDURULACAK

Savcılığın dilekçesinde, Eylem Tok ve Timur Cihantimur’un mahkemenin iade kararına itiraz edebilmeleri için 28 günlük bir süreye sahip oldukları belirtildi. Eğer bu süre içinde Habeas Corpus başvurusu yapılırsa, mahkeme bu başvuruyu değerlendirmeden iade sürecinin ilerlemeyeceği belirtildi.

Ancak, mahkeme Habeas başvurusunu reddederse, ABD Dışişleri Bakanlığı Tok ve oğlunun iadesi için teslim emri çıkarılabileceği ifade edildi. Teslim detaylarına ilişkin, mahkeme aksi yönde bir karar almadığı sürece, iade işleminin bu noktadan itibaren herhangi bir zamanda gerçekleşebileceğine yer verildi.

HAKİM DONALD L. CABELL’İN KARARI

Savcılığın dilekçesinin ardından, Hakim Donald L. Cabell davaya ilişkin elektronik bir karar sisteme girdi. Kararın detaylarında, “Mahkeme, ABD hükümetinin sunduğu Eylem Tok’un iadesine ilişkin onay ve taahhüt belgesini imzalayarak Dışişleri Bakanlığı’na iletecek. Ancak, ABD Dışişleri Bakanlığı bu belgenin kayda geçtiği tarihten itibaren 28 gün boyunca Tok’u Türkiye’ye teslim etmeyecek. Tok’un bu süre içinde Habeas Corpus dilekçesi sunması durumunda, mahkeme bu başvuruyu değerlendirmeden ABD yönetimi iade sürecini ilerletmeyecek.” ifadelerine yer verildi.

İADELERİNE KARAR VERİLMİŞTİ

Davaya bakan Hakim Donald Cabell, 11 Şubat’ta Timur Cihantimur ve Eylem Tok’un Türkiye’ye iadesinin uygun olduğuna karar vermiş ve Türkiye ile ABD arasında yürürlükte olan Suçluların İadesi Anlaşması kapsamında sanıkların Türkiye’ye teslim edilmesine hükmetmişti.

Related Posts

Türkiye’nin hava savunma gereksinimleri ve AKP dönemi gerçeği: Boşa geçen çeyrek yüzyıl

Türkiye, hava savunma füze ve radar sistemlerinde çeyrek yüzyıllık AKP döneminde tam bir oyalanma içinde oldu. Erdoğan, Suriye’ye ambargoların kaldırılması için devreye girdi ancak Türkiye’ye yönelik ambargonun kaldırılmasına dönük kamuoyuna yansıyan bir girişim olmadı.

Orta Doğu’daki gelişmeler işaret edildi: Trump G7 zirvesinden erken ayrılıyor

İran-İsrail çatışması hız kesmeden sürerken ABD ve diğer ülkelerin savaşa yönelik tutumu halen merak konusu. Bu bağlamda gözler şu an Kanada’da yapılan G7 zirvesinde. Ancak, ABD Başkanı Donald Trump’ın Kanada’da yapılan G7 zirvesinden bir gün erken …

İsrail İran’ın kalbini vuruyor! Tahran’da büyük patlamalar

İsrail ve İran arasındaki çatışmalar 4.gününde şiddetlenmeye başladı. İsrail Başbakan Netanyahu’nun “Tahran’ı boşaltın. Harekete geçiyoruz. Tahran semaları kontrol altında” ifadelerinden sonra İran’ın başkentinde peş peşe büyük patlamalar yaşanıyor …

İsrail basını duyurdu: Ordu Gazze’den çekilme başladı!

İsrail ordusunun, “yabancı unsurların” ülkeye sızabileceği endişesiyle Gazze Şeridi’ndeki askeri varlığını azaltarak kuzey ve doğu sınırlarını güçlendireceği belirtildi. İsrail’in Haaretz gazetesi, ismini açıklamayan bir güvenlik kaynağına …

Saldırılar alevlendi! Netanyahu’dan çarpıcı açıklama: Rejim değişebilir

İsrail ve İran arasındaki saldırılar iyice alevlendi. Orta Doğu’da yaşananları dünya son birkaç gündür endişeyle takip ederken, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’dan yeni açıklama geldi. Netanyahu, İran’a yönelik saldırıların rejim değişikliğine …

Trump’tan, İsrail-İran çatışması için “müdahil olmamız mümkün” mesajı

Trump’tan, İsrail-İran çatışması için “müdahil olmamız mümkün” mesajı