‘Güven bunalımı yaşıyoruz’

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Operasyonunun Piyasalara Etkileri

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanmasının ardından döviz kurlarında yaşananlar, değişen enflasyon tahminleri ile birlikte piyasalar adeta sarsıldı. 19 Mart’ta başlayan panik havası bir türlü dağılmadı. Bu durum Türkiye’nin Avrupa’nın en büyük karton ambalaj üreticilerinden biri olan Karton Ambalaj Sanayicileri Derneği (KASAD) Başkanı Alican Duran’ı endişelendirdi. Duran, İBB operasyonun piyasalar üzerindeki etkilerine ilişkin ‘hukuka’ vurgu yaptı.

Duran, Yatırımcıları cezbeden en önemli unsurların güven ve hukuk olduğunu belirtirken, “Bu değerleri oluşturmak için çaba sarf etmek zorundayız” ifadelerini kullandı. Geçtiğimiz hafta en büyük yabancı tahvil satışının yaşandığını hatırlatan Duran, “Bu durum her şeyi açıkça ortaya koyuyor. Kur politikasından tam olarak memnun kalmasak da bir ışık görmeye başlamıştık. Ancak son yaşanan olaylar ülkenin imajı açısından hiç de olumlu değil. Müşterilerimiz ürünlerimizi alabilecek mi, ülkede neler olacak gibi negatif sorular soruyor. Bir güven krizi yaşıyoruz” dedi.

“Mevcut Durum Şirketleri Tehdit Ediyor”

Hurda kağıt fiyatlarındaki yüzde 40’lık artışın üreticileri zor durumda bıraktığını önemle vurgulayan Duran, bu durumun yerli ürün fiyatlarını da artırdığını ifade etti. Hurda kağıttaki yüksek fiyat artışını yabancı müşterilere açıklayamadıklarından dolayı fiyatlara yansıtamadıklarını dile getiren Duran, döviz kurlarından kaynaklı ciddi rekabet sorunuyla karşı karşıya olduklarını belirtti.

“Bu durum birçok şirketi zor durumda bırakabilir”

Geçtiğimiz yılda Euro kurunda yüzde 13 artış yaşanırken, enflasyonun yüzde 45 olduğunu belirten KASAD Başkanı Alican Duran, “Biz ise yüzde 32 gibi bir rakamda kaldık” dedi. “Ambalaj sektöründe faaliyet gösteren firmalar ya bu zararı kabul etmek durumunda kaldı ya da kontratlarını kaybetti. Sektörde kar eden çok az firma var. Eğer bu durum devam ederse birçok şirketi tehlikeye sokabilir” şeklinde konuştu. Ayrıca sektörde birçok karton üretim yatırımı yapıldığını ve kapasite fazlası oluştuğuna da dikkat çeken Duran, “Buna rağmen 1 milyon tonluk yeni yatırım devreye alınacak. Kapasite fazlası varken bu yatırımların ne kadar doğru olduğunu sorgulamamız gerekiyor” dedi.

Related Posts

TCMB’nin analizine göre Türkiye dünyaya daha fazla ürün satıyor

TCMB analizine göre Türkiye, 2013-2023 döneminde hem ihraç ettiği ürün sayısını hem de ürün-pazar kombinasyonlarını artırarak ihracatını daha dayanıklı ve dengeli hale getirdi. Türkiye, gelişen ülkeler arasında en az yoğunlaşmaya sahip ihracat yapısıyla dikkat çekiyor.

Borsa güne sert düşüşle başladı

Borsa İstanbul BIST 100 endeksi Orta Doğu’daki İran ile İsrail arasındaki saldırıların ardından güne yüzde 3,71 değer kaybederek 353,42 puan düşüşle 9.166,80 puandan başladı.

Merkez Bankası rezervi swaplar hariç 5 haftada 18,8 milyar dolar arttı

Resmi rezerv varlıklarının toplamında artış yaşandı

Borsa İstanbul’da düşüş sürüyor: Ne olacak? (12 Haziran 2025)

Günün ilk yarısında düşüş eğiliminde hareket eden BIST 100 endeksi, saat 13.00 itibarıyla önceki kapanışa göre 125,6 puan ve yüzde 1,3 azalışla 9.560,45 puana geriledi. Toplam işlem hacmi 44,8 milyar lira oldu. Bankacılık endeksi yüzde 1,26, holding …

İnternete dev zam! Zamlı tarifeler açıklandı

Türk Telekom, 1 Temmuz 2025 tarihinden itibaren sabit internet paketlerine, hat işlemleri ücretlerine ve statik IP hizmetlerine yönelik yeni zamlı tarifesini duyurdu. Zam oranları, yüzde 10 ile yüzde 27 arasında değişiyor. İNTERNET PAKETLERİNE …

Avrupa borsaları karışık seyrediyor – 11 Haziran 2025

Avrupa borsalarında, ABD ile Çin arasında yürütülen ticaret görüşmelerine ilişkin haber akışı yakından takip edilirken, yatırımcıların “bekle-gör” yaklaşımının etkisiyle karışık bir seyir izleniyor.