Mangal Kömürü Üreticilerinin Zorlu Mücadelesi
Muş’ta geçimlerini mangal kömürü üreterek sağlayan işçiler, sıcak hava ve ateşin yaydığı ısıya rağmen alın teri dökerek ekmek paralarını kazanıyor.
Mardin’den Muş’a gelen 12 aile, kurdukları çadırlarda yaşayarak, sıcaklığın 40 dereceyi bulduğu bölgedeki ormandan kesim izni alınan meşe odunlarını traktörlere yüklüyor.
Odunları belirlenen alana getirerek ocaklarda yakıp mangal kömürüne çeviren işçiler, yaklaşık 20 gün boyunca ateşin başında nöbet tutuyorlar.
Ateşin karasıyla kaplanan elleri ve yüzleriyle mücadele veren işçilerin yanında eşleri ve çocukları da destek oluyor.
Mangal kömürü üreticisi Mehmet Şerif Sazan, Orman İşletme Müdürlüğü tarafından belirlenen alanda faaliyet gösterdiklerini belirterek, yaz aylarında 6 ay boyunca mangal kömürü ürettiklerini ifade etti.
Sazan, “Sabah saat 5’te başlayıp odunları alana getiriyoruz, saman ve toprakla kapladığımız ocaklarda 25 gün boyunca özel yöntemlerle yakarak mangal kömürü elde ediyoruz. İstanbul, Ankara, Samsun, Erzurum, Diyarbakır, Malatya gibi birçok ile kömür gönderiyoruz.” dedi.
Mangal kömürü üretiminde 15 yıllık deneyimi bulunduğunu belirten Sazan, “Bu işin uzmanı olduğumuz için zor gelmiyor. Ama aslında çok zor ve meşakkatli bir iş. Ateşle alakalı bir şey değil, dumanla odunlar kömür oluyor.” şeklinde konuştu.
Üç çocuk annesi Mesude Sazan ise bölgenin zorlu koşullarına rağmen aile ekonomisine katkı sağlamak için mangal kömürü ürettiklerini belirtti. Çadırlarda yaşayarak işlerini sürdüren Sazan, “Sabah kahvaltısından akşam 7’ye kadar çalışıyoruz. Ev işlerini yaparken bir yandan da kömür üretimi yapıyoruz. Geçimimizi bu işten sağlıyoruz.” dedi.