Kadınhanı Haber Sitesi

Haber Takip Merkezi – Güncel ve Tarafsız Haber Sitesi – Ülkenin Nabzını Tutan Site

Navigasyon tembelleştiriyor mu?

Navigasyon cihazlarının bir yönden hayatı kolaylaştırdığını belirten uzmanlar, ancak beyin sağlığı üzerinde olumsuz etkileri olabildiğini söylüyor.

İSTANBUL (İGFA) – Uzman Ergoterapist Ebru Şirin Kefal, navigasyon kullanımının beyinde olası etkileri hakkında açıklamalarda bulundu.

Beynin navigasyon yeteneği üzerine konuşan Uzman Ergoterapist Ebru Şirin Kefal, navigasyon ve yön bulma süreçlerinin insan beyni tarafından nasıl gerçekleştirildiği konusunda yapılan araştırmaların önemli bilgiler sunduğunu belirtti. Genellikle fMRI (fonksiyonel manyetik rezonans görüntüleme) ve PET (pozitron emisyon tomografisi) gibi görüntüleme teknikleri kullanılarak gerçekleştirilen bu araştırmaların, hipokampustan uzun süreli mekansal hafıza ile ilişkilendirildiğini ve insanların çevrelerinde nasıl gezindiklerini desteklediğini gösterdiğini ifade etti.

YÖN BULMAK İÇİN MEKANSAL HAFIZAMIZ ÖNEMLİ…

Araştırmacıların keşfettiği gibi Nobel Ödülü sahibi olan kişiler, insanların konumlarını ve hareketlerini izleyen özel nöronlar olan ızgara/grid hücrelerinin varlığını ortaya çıkardı. Uzman Ergoterapist Ebru Şirin Kefal, bu hücrelerin iç harita oluşturduğunu ve insanların bulundukları konumu hesaplama yeteneğine sahip olduğunu söyledi. Entorinal korteksin mekansal bilgiyi işlediği bir bölge olduğunu belirten Kefal, insanların çevrelerindeki belirgin özellikleri kullanarak yönlerini bulduklarını vurguladı.

Retrosplenial alanın (RSA), beyindeki limbik sistemin bir parçası olduğunu ve navigasyon süreçlerinde önemli bir rol oynadığını belirten Uzman Ergoterapist Ebru Şirin Kefal, “RSA, çevresel haritaların oluşturulmasına katkı sağlar ve yer hafızası ile yakından ilişkilidir. Bu alanın hasar görmesi, navigasyon becerileri ve mekansal hafıza açısından olumsuz etkiler doğurabilir.” şeklinde konuştu.

SÜREKLİ NAVİGASYON CİHAZI KULLANIMININ ETKİLERİ…

Navigasyon cihazlarının sürekli kullanımının, beyin yapısını ve navigasyon becerilerini etkileyebileceğine dikkat çeken Uzman Ergoterapist Ebru Şirin Kefal, “Sürekli navigasyon cihazları kullanan bireyler, kendi mekânsal haritalarını oluşturma ve yön bulma yeteneklerini azaltabilirler. Bu durum, hipokampus aktivitesi ile ilişkilendirilebilecek bir durumdur.” dedi.