Schengen batağına 34.6 milyar TL

Türk Vatandaşlarına Schengen Vizesi Engeli: 2024 İstatistikleri Yayınlandı

İsmail Şahin / İSTANBUL – Schengen vizesi, Türk vatandaşlarının seyahat özgürlüğünü sınırlamak için bir engel olarak kullanılıyor. En son 2024 Schengen vize istatistiklerine göre, Türkiye’deki konsolosluklara toplam 1 milyon 173 bin 917 vize başvurusu yapıldı ve bunların yalnızca 1 milyon 3 bin 788’i kabul edildi. Geri kalan 170 bin 129 başvuru ise reddedildi, yani her 100 başvurudan yaklaşık 15’i ret edildi.

Yüksek Maliyet

Son 16 yılda 1 milyondan fazla Türk vatandaşının vize başvurusu reddedildi ve bu reddedilen vizelerin ücretleri iade edilmedi. Geçen yıl sadece ret edilen 170 bin vize başvurusunun maliyeti 13.6 milyon euroyu aştı. Son 16 yılda reddedilen vizeler nedeniyle kaybedilen tutar ise 73 milyon 886 bin euroyu buldu. 2009’dan bu yana Türk vatandaşlarının Schengen vizesi için yaptığı toplam harcama ise 801 milyon 646 bin 630 euroya ulaştı.

Oranlar Karartıldı

AB Komisyonu, geçmiş yıllarda Schengen vizesi veren ülkelerin konsolosluk bazında verilerini paylaşıyordu. Ancak bu yıl konsolosluk verileri tek bir kalemde sunuldu. Bu durum, Türkiye’ye en yüksek ret oranını veren ülkeler hakkında bilgileri kararttı. 2023 yılında en yüksek ret oranına Almanya sahipti, Ankara’dan başvuruların ret oranı yüzde 27.1, İstanbul’dan yüzde 21.5 ve İzmir’den yüzde 13.1 olarak gerçekleşmişti.

İkinci Sırada Türkiye

Türkiye, Schengen vize başvurularında Çin’in ardından ikinci sırada yer aldı. Ancak Türkiye’nin ret oranı çok daha yüksek. 2023 yılında 1 milyon 55 bin 885 başvuru yapılmış, 2024’te ise bu sayı yüzde 10 artarak devam etmiş. Türk vatandaşlarının Schengen vizesine olan ilgisi her yıl yaklaşık yüzde 20 oranında artıyor.

Kayıplar Artıyor

AB ülkeleri, Türkiye’deki temsilciliklerinden Schengen başvuruları için resmi olarak 80 euro ücret alıyor. Ancak başvurular aracı şirketler aracılığıyla yapıldığı için ek hizmet bedelleri ödeniyor. Schengen vizelerinin fiyatları artarken, Türk vatandaşları için ise ayrı fiyatlar belirleniyor.

Related Posts

19 Mayıs’ta kent içi raylı sistem hatları ücretsiz olacak

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nda (yarın) Başkentray, Marmaray, İZBAN, Sirkeci-Kazlıçeşme Raylı Sistem Hattı ve Gayrettepe-İstanbul Havalimanı-Arnavutköy Metro Hattı’nın ücretsiz olarak hizmet vereceğini duyurdu.

Geleceğe açılan teknoloji atölyesi

Yenilikçi bulut teknoloji sağlayıcısı D Tech Cloud ve Ankara Üniversitesi iş birliğiyle gerçekleştirilen workshop kapsamında low-code geliştirme ve yapay zeka destekli bulut teknolojileri ele alındı.

Kiralardaki artış ne zaman yavaşlayacak? Uzman isim açıkladı

Tüm Emlak Danışmanları Birliği Başkanı Hakan Akçam, enflasyondaki düşüşle birlikte kira artış hızının yavaşladığını belirterek, yaz aylarında fiyatların stabil kalacağını öngördü. Akçam ayrıca sosyal konut projeleri, elektronik kontrat düzenlemeleri ve ilan portallarına yönelik denetimlerin de piyasayı dengeleyici etki yapacağını söyledi.

Moody’s 108 yıl sonra ABD’nin kredi notunu düşürdü: Uzmanlar kararı nasıl değerlendirdi?

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’in ABD’nin kredi notunu 108 yıl sonra AAA’dan AA1’e düşürmesini uzmanlar nasıl değerlendirdi?

Danıştay’dan yemek kartı kararı!

Dernekten yapılan açıklamada, Danıştay’ın verdiği kararın, iş dünyasında yıllardır uygulanan ve çalışanların sosyal hakları açısından büyük önem taşıyan bir sistemi onayladığı vurgulandı. İşverenlerin eskiden olduğu gibi çalışanlarına sunduğu yemek …

Borsa İstanbul’da 19 Mayıs arası: Takas işlemleri değişti!

Borsa İstanbul’da 19 Mayıs resmi tatil nedeniyle takas işlemlerinde değişiklik yapıldı. Pay piyasası ve vadeli işlemlerde işlem günleri farklı tarihlere kaydırıldı.