Taşınmaz satışı ve miras paylaşımında noter ücretleri yükseliyor

Adalet Bakanlığı Yeni Düzenlemeyle Noterlik Ücretlerini Artırıyor

Adalet Bakanlığı tarafından yapılan yeni düzenlemeyle noterlik işlemlerine ilişkin ücretlerde önemli bir artış yaşanacak. Tapu sahipleri ve miras paylaşımı yapacak kişileri yakından ilgilendiren bu değişiklikler, 2025 yılından itibaren yürürlüğe girecek.

Resmi Gazete’de yayımlanan Noterlik Ücret Tarifesi’ne göre, birçok alanda %43,93’lük bir zam artışı gerçekleştirildi. Yeni tarifeler, taşınmaz satışları, miras paylaşımı ve diğer noterlik işlemleri gibi birçok alana etki edecek.

2025 Yılı Noterlik Ücret Tarifesi’ne göre, noterler gerçekleştirdikleri işlemlerden aldıkları harçların %30’u kadar noter ücreti talep edecek. Taşınmaz satışlarında noter ücreti, satış bedelinin binde biri olarak belirlenirken, miras paylaşımı ve diğer noterlik işlemleri için de yeni ücret tarifeleri belirlendi.

Yeni Ücret Tarifeleri Detayları

  • Taşınmaz satışlarında noter ücreti, satış bedelinin binde biri olacak ve 500 TL ile 4.000 TL arasında değişiklik gösterecek.
  • Miras paylaşımı işlemlerinde vasiyetname ve vakıf senedi düzenlemeleri için noterler 2.016,38 TL ücret talep edecek.
  • Diğer noterlik hizmetlerinde çeviri, karşılaştırma ve elektronik işlemler için de yeni ücretler belirlendi. Çeviri işlemleri için her sayfa için 505,81 TL ücret alınacak.
  • Elektronik ortamda yapılan işlemler için ayrıca veri tespiti ücretleri de güncellendi. 1 MB’a kadar olan işlemler için 27,27 TL, sonraki her 1 MB için ise 13,64 TL ek ücret uygulanacak.

Ayrıca, defter açılış onayları, tapu devirleri, miras tescil işlemleri için belirlenen sabit ücretler ve noterlerin daire dışı işlemleri için günlük yol ödeneği de yeniden düzenlendi. Bu değişikliklerle noterlik işlemlerinde önemli bir maliyet artışı bekleniyor.

Related Posts

Hafta tatilinde çalışanı korkutan gelişme

İş Kanununa tabi çalışanlar için haftada bir gün izin zorunlu tutulmakta. Buna karşın TBMM’de kabul edilen kanun ile turizm işçilerinin haftalık izin hakları ise 11 günde 1 olacak şekilde değiştirildi. Söz konusu düzenlemenin yakın gelecekte inşaat ve birçok sektör çalışanlarına da yansıyabileceği belirtilirken, işçiler ise yaşanan hak kaybına tepki gösteriyor.

Liderlerden kritik temaslar

Bölgesel krizlerin gölgesinde, Güney Kafkasya ve Körfez’de diplomasi trafiği hız kazandı.

Rusya: ABD ekonomiyi siyasi silaha çevirdi

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, ABD’nin ticari ve ekonomik araçları siyasi baskı unsuru olarak kullanmaya devam ettiğini belirterek, “Bu çizgi, uluslararası ekonomik işbirliği mimarisinin bozulmasına yol açıyor.” dedi.

Rusya’dan Ukrayna’ya en yoğun saldırı

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rus ordusunun Ukrayna’ya gece boyu 728 drone ve 13 füze ateşleyerek savaşın başından bu yana en yoğun saldırıyı gerçekleştirdiğini duyurdu. Zelenskiy sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Rus ordusunun …

Bilim insanlarından ürküten keşif: Eriyen buzlar yanardağları tetikliyor

Küresel ısınmanın yol açtığı buzul erimesi, yalnızca deniz seviyesini değil, yer altındaki magma odalarını da etkiliyor. University of Wisconsin–Madison’dan Pablo Moreno-Yaeger’in öncülüğünde yürütülen ve Prag’daki Goldschmidt Konferansı’nda sunulan …

Adalet Bakanı Tunç’tan ‘Grok’ açıklaması

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca sosyal medya platformu X’in yapay zeka uygulaması “Grok” programıyla ilgili başlatılan soruşturmaya ilişkin “Eğer bir yapay zeka paylaşımını bulunduran, barındıran bir yer sağlayıcı varsa, X platformu, YouTube ve diğer platformlar var, bunlar bu içeriği barındırıyorsa, bunun yapay zekadan geldiği şeklinde kanuni muafiyet söz konusu olmaz.” dedi.