Tekstil işçileri Alman Konsolosluğu önünde: ‘Digel, sendikal haklara saygı duy’

İZMİR- Ege Serbest Bölge’de faaliyet gösteren Almanya menşeili Digel Tekstil A.Ş.’de, Türkiye Tekstil, Örme, Giyim ve Deri Sanayi İşçileri Sendikası (Teksif) çoğunluğu sağlayarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan yetki tespit belgesi aldı. Ancak, Digel Tekstil yönetimi sendikanın yetki tespitine itirazda bulundu.

Yaşanan gelişme üzerine Türk İş’e bağlı sendikalar ile Teksif Sendikası üyeleri Balçova’da bulunan Alman Konsolosluğu önünde bir araya geldi. Türkçe ve Almanca “Digel Tekstil atılan işçileri geri al, sendikal haklara saygı duy” yazılı pankart açan işçiler, sık sık “Susma haykır sendika haktır” ve “Digel işçisi yalnız değildir” sloganları attı.

‘YA İTİRAZINI GERİ ÇEK YA DA ÜRETİM YAPAMAYACAKSIN’

İşçiler adına açıklama yapan Türk İş Ege Bölge Temsilcisi Hayrettin Çakmak, şirketin çeşitli ülkelerde hizmet verdiğini 2017 yılından bu yana da Türkiye’de Ege Serbest Bölge’de hizmet verdiğini söyledi. Şirketin kendi ülkesindeki yasaları tanırken Türkiye’deki yasaları tanımadığını söyleyen Çakmak, sendika 2 saat içerisinde yetki almasına rağmen şirketin yetkiye itiraz ettiğini dile getirdi. 7 işçinin iş akdinin feshedildiğini belirten Çakmak, “Ya itirazını geri çekeceksin ya da o fabrikada üretim yapamayacaksın. Sana orayı dar edeceğiz. Bizler üzüm yemek istiyoruz. Bizler fabrikalarda kaos yaratmak istemiyoruz. Biz fabrikalarda güvenli çalışmak, üretim yapmak istiyoruz. Biz ülkemizi seviyoruz. Bakanlıktan yetki tespitini almışız buna neden itiraz ediyorsun, ne kazanacaksın? Kazanacağın bir şey yok” dedi.

Türk İş Ege Bölge Temsilcisi Hayrettin Çakmak

Çalışma Bakanlığı’na da seslenen Çakmak “Öyle bir duruma geldik ki örgütleniyoruz 2 yıl sürünüyoruz. Örgütleniyoruz, masada muhatap bulamıyoruz. Biz bu ülkenin çocukları değil miyiz? Yeter artık işçine sahip çık, ülkene sahip çık” ifadelerini kullandı.

‘ŞİRKET “BEN ANAYASA, KANUN TANIMAM” DEDİ’

Ardından yaşanan süreci anlatan Teksif Yöneticisi Mehmet Kafa ise “Daha başvurumuzu yaptığımız gün Digel yönetimi, ilk olarak 4 kardeşimizi işten çıkarttı. Yani; ‘Alın size sendika, alın size kanun’ dedi. ‘Ben kanun, anayasa falan tanımam’ dedi. ‘Burada benim kanunlarım geçerli’ dedi. “Almanya’da sendikalı olmak demokratik hak, ama burada olamaz’ dedi. 20 Ocak itibariyle Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Teksif Sendikasının Digel Tekstil’de yetkili olduğuna dair resmi yazıyı her iki tarafa da iletti. Bu sefer de Digel yönetimi, geçerli hiçbir neden olmadan sendikamızın yetki tespitine itiraz etti. Toplu iş sözleşmesi müzakerelerinin başlamasını engelledi. Bu da yetmedi, 6 Şubat’ta 3 kardeşimizi daha işten çıkarttı. İşyerinde çalışanlara da, ‘Ayağınızı denk alın, fabrikayı kapatırım’ tehditleri savurdu, emekçileri korkuttu” diye konuştu.

Teksif Yöneticisi Mehmet Kafa

‘GEREKLİ ADIMLARI ATMANIZI TALEP EDİYORUZ’

Başkonsolos Ralf Schröer’e seslenen Kafa, “Bu şirketler bir tek ticaret yapmıyor, aynı zamanda ülkenizi de temsil ediyor. Bu mudur Almanya’nın işçi haklarına bakışı? Bu mudur Almanya’nın demokrasi anlayışı? Gerek Federal Almanya Cumhuriyeti’nin gerekse şahsınızın, örgütlenme özgürlüğüne, toplu pazarlık haklarına karşı gereken özenin gösterilmesini tesis etmesini istiyoruz. Alman şirketlerinin bu tutumundan, şahsınız ve ülkeniz de sorumludur. Buradan sizi bir kez daha gerekli inisiyatifi üzerinize almaya davet ediyorum. Haksız ve hukuksuz şekilde yapılan yetki itirazının geri çekilmesi konusunda gerekli adımları atmanızı talep ediyoruz. Aksi halde bu insanlık suçuna, şahsınız ve ülkeniz de ortak olmuş olacak” ifadelerini kullandı.

Açıklamanın ardından işçiler adına hazırlanan mektup konsolosluğa teslim edildi.

Related Posts

Bakan uzun konuşunca Erdoğan salondan ayrıldı

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, AKP Genel Merkezi’ndeki toplantıda konuşan İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın konuşmasının uzayınca salondan erken ayrıldı

Hatay’da orman yangını: Bin 800 civarında vatandaş tahliye edildi, yaklaşık 160 hane boşaltıldı, 60 hane de zarar gördü

Hatay’ın merkez Antakya ilçesinde orman yangını çıktı. Yangında bin 800 civarında vatandaş tahliye edildi, yaklaşık 160 hane boşaltıldı, 60 hane de zarar gördü

20 milyonluk rüşvet iddiasına ‘mesnetsiz’ açıklaması

Eski İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun yolsuzluk soruşturmasında ifade veren Halil Kurdu, iş adamı Mehmet Tatlıcı’dan 20 milyon TL rüşvet alındığını iddia etti. Rüşvetin, Beylikdüzü’ndeki bir arsanın üst irtifak hakkı karşılığında protokolle kamuya devredilmesi sürecinde verildiği öne sürüldü. Tatlıcı’nın avukatı Ayhan Duran, Halil Kurdu’nun iddialarının asılsız ve kişisel husumete dayandığını savundu.

Yunanistan’da Doğu Akdeniz korkusu: Türkiye ve Libya arasındaki anlaşma panik yarattı

Türkiye ve Libya arasındaki petrol araştırma anlaşmaları, Yunanistan’da paniğe neden oldu. Yunan basını, Türkiye ve Libya arasındaki girişimlere ilişkin “Atina hükümeti için üç bariz endişe kaynağı var” ifadesini kullandı. Öte yandan Atina hükümetinin, Doğu Akdeniz’de savaş gemileri konuşlandırdığı bildirildi.

260 kişi feci şekilde can vermişti! Uçak kazasında sabotaj ihtimali

Hindistan’ın Gujarat eyaletindeki Ahmedabad Havalimanı’ndan İngiltere Londra Gatwick Havalimanı’na gitmek üzere bu ayın başında havalanan Air India uçapı kalkıştan dakikalar sonra düşmüştü. Kazada, uçakta bulunan 241 kişi ve çarptığı sağlık …

Cemil Tugay’dan kurultay mesajı: ‘Siyasi Partiler Kanunu açık’

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, CHP’nin 38. Olağan Kurultayı ve 21. Olağanüstü Kurultayı’nın iptali istemiyle açılan davaya ilişkin, “Siyasi Partiler Kanunu açıktır, seçim mevzuatı ortadadır. Bu tür bir tartışmanın olması kabul edilebilir değildir, meşru değildir, hukuki değildir” ifadelerini kullandı.