Zirai dondan etkilenen 9 milyon dekarı nasıl inceleyecekler: Zarar çok, ekspertiz yok

TBMM’de oluşturulan Zirai Don Araştırma Komisyonu’nda gerçekleşen görüşmelere CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, “Kaç eksperiniz var merak ediyorum. Kaç tespit yapıldı bugüne kadar, merak ediyorum ve bunları bugün burada dinlememiz gerekiyordu. TARSİM’in geçmişini dinledim, hikayesi var” dedi.

TARSİM Genel Müdürü Bekir Engürülü ise, “Şu anda aktif bin bitkisel üretim eksperimiz var ve bin kişi de hayvansal üretimde aktif olarak çalışmakta. Belgeli ve sınav kazanan kişi sayısı fazla ancak aktif olarak hala yaşamını sürdüren, düşürülen kişileri belirtmek istiyorum” şeklinde yanıtladı.

TESPİT MÜMKÜN DEĞİL!

CHP’li Aygun, yaptığı açıklamada, “Bin ekspertizle 9 milyon dekar alanda tespit yapmak mümkün değil. Zaten TARSİM de bu tespiti halen yapamamış durumda. ÇKS’ye kayıtlı 2 milyon 300 bin çiftçimiz var. Bin ekspertizle TARSİM gidemez” dedi. Aygun, toplam çiftçi sayısıyla ekspertiz sayısının uyumsuzluğuna dikkat çekerek, “Çiftçiler TARSİM’e güvenmediği için sigorta yaptırmıyor” ifadelerini kullandı.

Aygun’a göre, 2 milyon 300 bin çiftçiye karşı don zararı poliçe sayısının yetersiz olduğunu vurgulayarak, “Yani zarar gören çiftçilerin sadece küçük bir kısmı poliçeden yararlanacak. Sigorta sürecinde çiftçiler zorluklarla karşılaşıyor. Muafiyet kesintisi olduğundan çiftçiye az bir ödeme yapılıyor” şeklinde konuştu.

Aygun, “21 milyar tl olan don afeti zararının gerçekçi olmadığını ve bu zararın sadece 1 milyar 112 milyon tl’sinin ödenmesinin kabul edilemez olduğunu” belirtti. Ayrıca Türkiye’de tarımsal hasılanın yüzde 20’sini oluşturan meyvecilik sektörünün 14 milyar dolarlık bir katma değere sahip olduğunu dile getirerek, “TARSİM’in rakamları gerçekçi değil. 21 milyar zarara şubat ayındaki don olaylarından itibaren eklemişler” şeklinde konuştu.

Related Posts

TCMB’nin analizine göre Türkiye dünyaya daha fazla ürün satıyor

TCMB analizine göre Türkiye, 2013-2023 döneminde hem ihraç ettiği ürün sayısını hem de ürün-pazar kombinasyonlarını artırarak ihracatını daha dayanıklı ve dengeli hale getirdi. Türkiye, gelişen ülkeler arasında en az yoğunlaşmaya sahip ihracat yapısıyla dikkat çekiyor.

Borsa güne sert düşüşle başladı

Borsa İstanbul BIST 100 endeksi Orta Doğu’daki İran ile İsrail arasındaki saldırıların ardından güne yüzde 3,71 değer kaybederek 353,42 puan düşüşle 9.166,80 puandan başladı.

Merkez Bankası rezervi swaplar hariç 5 haftada 18,8 milyar dolar arttı

Resmi rezerv varlıklarının toplamında artış yaşandı

Borsa İstanbul’da düşüş sürüyor: Ne olacak? (12 Haziran 2025)

Günün ilk yarısında düşüş eğiliminde hareket eden BIST 100 endeksi, saat 13.00 itibarıyla önceki kapanışa göre 125,6 puan ve yüzde 1,3 azalışla 9.560,45 puana geriledi. Toplam işlem hacmi 44,8 milyar lira oldu. Bankacılık endeksi yüzde 1,26, holding …

İnternete dev zam! Zamlı tarifeler açıklandı

Türk Telekom, 1 Temmuz 2025 tarihinden itibaren sabit internet paketlerine, hat işlemleri ücretlerine ve statik IP hizmetlerine yönelik yeni zamlı tarifesini duyurdu. Zam oranları, yüzde 10 ile yüzde 27 arasında değişiyor. İNTERNET PAKETLERİNE …

Avrupa borsaları karışık seyrediyor – 11 Haziran 2025

Avrupa borsalarında, ABD ile Çin arasında yürütülen ticaret görüşmelerine ilişkin haber akışı yakından takip edilirken, yatırımcıların “bekle-gör” yaklaşımının etkisiyle karışık bir seyir izleniyor.