İsrail, Gazze operasyonunu genişletiyor: Hamas ‘artık görüşmenin anlamı yok’ dedi

“`html

İsrail, Gazze’ye Yönelik Saldırıları Genişletme Kararı Aldı

İsrail’in güvenlik kabinesi, Gazze’ye yapılacak askeri operasyonların kapsamının genişletilmesini onayladı. Bu genişletilmiş planın, Gazze’nin tamamının işgal edilmesini hedeflediği iddia ediliyor.

Başbakan Binyamin Netanyahu, kabinenin “Hamas’ı etkisiz hale getirmek ve rehineleri kurtarmak” amacıyla “sert bir operasyon” gerçekleştirmeye karar verdiğini belirtti. Netanyahu, Gazze’deki 2,1 milyonluk nüfusun “korunmasını sağlamak için” yerinden edileceğini ifade etti.

Askeri yetkililer, hangi bölgelerin ele geçirileceğine dair kesin bilgi vermezken, Gazze’ye yerleşim olmayacağına vurgu yaptı.

BBC ile konuşan üst düzey Hamas sözcüsü, İsrail’in bu kararının ardından ateşkes ve rehinelerin serbest bırakılması üzerine yapılacak yeni müzakerelerin “anlamsız” olduğunu aktardı. Bassem Naim, İsrail’in “aç bırakma stratejisi” doğrultusunda yeni önerilere sıcak bakmayacaklarını bildirdi.

İsrail ordusu, operasyonların yeni aşaması için on binlerce yedek askeri göreve çağırdı.

Planın, ABD Başkanı Donald Trump’ın önümüzdeki hafta bölgeye gerçekleştireceği ziyaret sonrasında devreye alınacağı belirtiliyor.

Avrupa Birliği, bu karar hakkında endişelerini dile getirerek, İsrail’e itidal çağrısında bulundu. Avrupa Komisyonu sözcüsü Anouar El Anouni, “Bu operasyonun Filistinli halk için daha fazla kayıp ve acı yaratacak olmasından endişe ediyoruz” şeklinde konuştu.

Kabinenin ayrıca, Gazze’deki insani yardım dağıtımının özel şirketler vasıtasıyla yeniden başlaması yönünde prensipte bir onay verdiği bildirildi. Ancak Birleşmiş Milletler ve diğer insani yardım kuruluşları, bu tür bir işbirliğinin temel insan hakları ihlali olacağı gerekçesiyle kabul edilemez olduğunu ifade etti.

Gazze, Mart ayının başından bu yana süren İsrail ablukası nedeniyle zor günler geçiriyor. İnsani yardım kuruluşları, bölgede gıda ve diğer temel ihtiyaçların ciddi ölçüde azaldığını belirtiyor.

  • İsrail Ordusu’nda Gazze operasyonları hakkında rahatsızlık artıyor

Plan Hakkında Bilgiler

Başbakan Netanyahu’nun güvenlik kabinesi, 18 Mart’ta geçici ateşkesi sona erdirmesinin ardından Gazze operasyonlarının yeniden başlaması konusunu görüşmek üzere toplandı.

Pazartesi sabahı basına açıklamalarda bulunan bir yetkili, Genelkurmay Başkanı Korgeneral Eyal Zamir’in “Hamas’ı yenmek ve rehineleri kurtarmak için” önerdiği planın kabine tarafından oy birliğiyle kabul edildiğini belirtti.

Yetkili, “Plan, Gazze Şeridi’nde çeşitli bölgelerin ele geçirilmesi, halkın güney bölgesine taşınması, Hamas’ın insani yardım sunma kabiliyetinin engellenmesi ve Hamas’a karşı güçlü saldırılar düzenlenmesini içeriyor” dedi.

Reuters’a göre, aşırı sağcı Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, Kudüs’te düzenlenen bir konferansta, “İsrail nihayet Gazze Şeridi’ni işgale başlayacak” ifadelerini kullandı.

İsrail medyası, kara operasyonunun adım adım kademeli olarak genişletileceğini duyurdu. Planın ilk aşamasında, Gazze’de yeni bölgelerin kontrol altına alınacağı ve Gazze’nin İsrail ile Mısır sınırındaki “tampon bölge”nin genişletileceği bildirildi.

Bu adım, İsrail’in Hamas ile olası bir rehine takasında ve ateşkes müzakerelerinde daha güçlü bir konumda olmayı amaçladığı düşünülüyor.

Haaretz’e göre, Netanyahu’nun bu saldırı planının geçmiştekilerden farklı olduğu ifade ediliyor ve bu sefer işgalin kalıcı hale gelmesi hedefleniyor.

  • Orta Doğu’ya barış vaat eden eşsiz harita

Güvenlik kabinesi üyesi Zeev Elkin, Hamas’ın kontrolünü kaybetmemesi için insani yardımları İsrail’in dağıtma konusunda dahi onay verdiklerini dile getirdi.

Pazar günü, Birleşmiş Milletler tarafından oluşturulan insani yardım ekipleri, İsrailli yetkililerin mevcut yardım dağıtım sistemini sona erdirmeye çalıştığını ve ablukanın kaldırılması halinde insani yardımın İsrail ordusu tarafından belirlenen şartlar altında dağıtılması için baskı altında olduklarını bildirdi.

Gazze’deki Son Durum Nedir?

İsrail, yeniden saldırılarına başlamadan önce, 2 Mart’ta Gazze’ye tüm insani yardım ve malzeme sevkiyatını durdurdu.

Birleşmiş Milletler, İsrail’in uluslararası hukuk gereği Gazze’de 2,1 milyon zor durumda kalan Filistinli için erzak sağlamakla yükümlü olduğunu hatırlatıyor.

İsrail, uluslararası kurallara uygun davrandığını ve bölgede yardım krizi olmadığını savunuyor.

  • İsrail, Gazze’ye saldırı nedenleri ve ateşkesin geleceği

İsrail ordusu, 7 Ekim 2023 tarihinde düzenlenen saldırının ardından, başlatılan askeri operasyonla birlikte yaklaşık 1.200 kişinin hayatını kaybetmesine ve 251 kişinin rehin alınmasına neden oldu.

Hamas’ın Sağlık Bakanlığına göre o tarihten bu yana Gazze’de en az 52 bin 535 kişinin yaşamını yitirdiği belirtiliyor.

İsrail, İran’ı Suçlıyor

Pazar günü ilerleyen saatlerde, Husiler, İsrail’in Gazze’deki operasyonlarını genişletme niyetine karşılık olarak, havaalanlarını hedef alacaklarını ve İsrail’e “hava ablukası” uygulamak amacıyla saldırılara devam edeceklerini açıkladı.

İsrail Savunma Bakanı Israel Katz, “Kim bize saldırırsa, biz de onlara daha güçlü bir şekilde karşılık veririz” diyerek bir tehditte bulundu. Daha sonra Netanyahu, Husilerin saldırılarını İran’a yükleyerek, İsrail’in İran’a uygun bir zamanda karşılık vereceğini duyurdu.

İran Savunma Bakanı Aziz Nasirzade, “Eğer ABD veya İsrail bize saldırırsa, gereken cevabı veririz” şeklinde bir açıklama yaptı.

“`

Related Posts

İtalya’da yürekleri ağza getiren anlar… 3 uçak havada çarpıştı

İtalya Hava Kuvvetleri’ne bağlı Frecce Tricolori adlı akrobasi ekibine ait 3 uçak, gösteri uçuşu sırasında hava çarpıştı.

Güney Afrika mali nedenlerle Bulgaristan’daki Büyükelçiliğini kapatıyor

Güney Afrika Cumhuriyeti’nin, Bulgar makamlarıyla istişare edilerek alınan kararda mali sebeplerle Bulgaristan’ın başkenti Sofya’daki Büyükelçiliğini kapatacağı bildirildi.

Trump: Husilere saldırıları durduruyoruz, gemilere saldırmayacaklarına dair sözlerine güveneceğiz

Trump: Husilere saldırıları durduruyoruz, gemilere saldırmayacaklarına dair sözlerine güveneceğiz

BM’den dikkat çeken insani gelişmişlik raporu: Dünya son 35 yılın en düşük seviyesinde

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından yayımlanan “Bir Tercih Meselesi: Yapay Zeka Çağında İnsanlar ve İhtimaller” başlıklı 2025 İnsani Gelişme Raporu, küresel insani gelişmedeki ilerlemenin son 35 yılın en düşük seviyesine gerilediğini ortaya koydu. Rapora göre Türkiye, “çok yüksek insani gelişme” kategorisindeki konumunu korudu.

Avrupa Parlementosu, sürekli reddedilen vizeler için rapor yayınladı

Avrupa Parlamentosu, Türk vatandaşlarının artan vize reddine ilişkin ilk kez net bir değerlendirme yaptı. Raporda yaşanan sıkıntılara üzüntü dile getirildi ancak sorunun kaynağı olarak başvuru artışı ve kötüye kullanım endişesi gösterildi. Erişimi kolaylaştırma iradesi vurgulansa da uygulamada değişiklik henüz yok.

Rusya, Trump tarifelerinin etkisine ilişkin rapor yayımladı

Roscongress Vakfı uzmanları tarafından hazırlanan bir raporda, ABD’nin uyguladığı ticaret politikalarının küresel ekonomi ve Rusya’ya etkileri incelendi. “ABD’nin başlattığı ticaret savaşının küresel ekonomi ve Rus ekonomisi üzerindeki etkisi” başlıklı çalışmada, Rusya’nın bu süreçten nispeten daha az etkilendiği belirtildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir